Najčešće greške pri njezi kose

Mnogi od nas uzimaju kosu “zdravo za gotovo“. Ako često činite neke od velikih grešaka pri njezi vaše kose, vrlo je vjerojatno da će ona biti suha, oštećena i beživotna, a vi nezadovoljni.

Iako koristite skupe i kvalitetne proizvode za njegu kose vaša kosa je još uvijek teška i neposlušna, a vi frustrirani zbog neuspjeha postizanja onog efekta zadovoljstva kao da ste netom izašli iz frizerskog salona.

Problem ne čuči u proizvodima koje koristite, niti u frizerima koje posjećujete, već u načinu na koji sami tretirate kosu svaki dan. Provjerite koje su to najuobičajenije greške pri njezi kose i ispravite ih. Vaša će vam kosa brzo pokazati zahvalnost.


1. Svakodnevno pranje kose 

Prečesto pranje oštećuje kosu jer se pranjem ispire sebum, masna supstanca koja štiti kosu i daje joj sjaj. Bez zaštite tih esencijalnih ulja kosa postaje suha i krhka. Ako imate prirodno masnu kosu, te stoga i češću potrebu za njenim pranjem, svakako koristite blagi šampon. Dok perete kosu, nemojte agresivno masirati vlasište, jer na taj način stimulirate lojne žlijezde da luče još više sebuma.

2. Neispiranje šampona i regeneratora s kose

Bitno je da dobro isperete kosu nakon tretiranja šamponom, maskom ili regeneratorom. Neisprani preparati u kosi glavni su krivac za “bad hair“ dane, kada je apsolutno nemoguće da išta učinite sa svojom kosom koja je beživotna i bez sjaja. Još jedan savjet: ne utrljavajte regenerator i masku u vlasište, jer time potičete mašnjenje kose, koja će kasnije biti teška i nemoguća za oblikovanje.

3. Nekorištenje šampona “čistača”

Svakodnevno zagađivači iz zraka u interakciji su s našom kosom na kojoj ostavljaju tanak sloj prljavštine koja kosu čini teškom i beživotnom. Ovu napast iz zraka možete osujetiti tako da svakih par tjedana kosu operete s dobrim “clarifying” šamponom, tzv “čistačem” koji dubinski čisti sve zaostale prljavštine iz vaše kose, pa tako i one koje ostaje u kosi usljed korištenja različitih proizvoda za oblikovanje kose.

4. Grubo trljanje kose ručnikom

Mokra je kosa izuzetno osjetljiva. Stoga ju nemojte nakon pranja grubo trljati ručnikom kako biste je osušili. Na taj način ćete ju oštetiti, ali i postići efekt “leteće” kose, što ne želite.

5. Češljanje mokre kose

Iz istog razloga trebate izbjegavati i raščešljavanje mokre kose neadekvatnim češljem. Koristite isključivo češalj širokih zubaca (a ne običan “gusti”) kako ne biste oštetili kosu, koja, dok je mokra, vrlo lako puca. Kosu počešljajte s češljem koji inače koristite tek kada je suha.

6. Isušivanje kose fenom

Izlaganje kose previsokim temperaturama je štetno. Kosa postaje lomljiva i gubi sjaj. Probajte osušiti vašu kosu fenom tek djelomično (80%), a pred kraj ju ostavite da se posuši prirodnim putem, na zraku. Također, dok sušite kosu, držite fen najmanje 30 cm od kose.
Ukoliko nije moguće da kosu posušite na ovaj način, koristite leave in regenerator ili neki proizvod za oblikovanje kose koji će zaštiti kosu od prekomjernog izlaganja visokim temperatura. Prečesta uporaba pegle za ravnanje kose također loše utječe na kvalitetu vaše kose. Ako to ne možete izbjeći, zaštitite ju odgovarajućim preparatima.

7. Korištenje neadekvatnih proizvoda za njegu kose

Jeste li dobro dijagnosticirali tip vaše kose? Ovo je česta greška. Puno ljudi koristi krive proizvode za njegu ili oblikovanje kose, upravo zbog toga što krivo tumače njezina svojstva, ili jednostavno ne brinu o tome što kupuju. Budete li koristili adekvatne proizvode, vaša će kosa češće izgledati kao da ste upravo došli od frizera.

8. Neredovito podrezivanje vrhova

Za održavanje kvalitete vaše kose bitno je da svakih 6 tjedana skratite vrhove. Naime, vrh vlasi je puno slabiji od korijena, što vašu kosu čini ranjivom i podložnom oštećenju, pucanju i “rascvjetavanju”.

9. Slijepo praćenje frizerskih trendova

Kod odabira frizure važno je biti realan. Nismo svi top modeli i ne stoje nam svima baš sve frizure, koliko god one moderne bile. I najmodernija frizura može ispasti najgora frizura koju smo ikada imali, ako naš oblik lica ili struktura kose ne odgovara frizuri. Dobro razmislite prije nego što se odlučite za neku drastičnu frizuru, pogledajte puno fotografija i budite sigurni da je riječ o frizuri koju želite i koja će vam odgovarati. Kosa brzo naraste, ali ipak ne preko noći.